- شنبه, 26 آوریل 2025
- خبرنگار
- بدون دیدگاه
- اخبار پیشخوان
- 101361
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از بیماریهای ویروسی مشترک بین انسان و دام است که باعث تب خونریزی دهنده حاد در بیمار می شود و
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از بیماریهای ویروسی مشترک بین انسان و دام میباشد که باعث تب خونریزی دهنده حاد در بیمار می شود و در طبیعت از طریق کنه های سخت و به دنبال خونخواری از دامها (گوسفند _بز_گاو_شترمرغ و…)منتقل میشود .
دامهای ناقل بیماری هیچگونه علامت کلینیکی ندارند و به ظاهر سالم هستند اما خون و ترشحات و لاشه انها پر از ویروس است .
این ویروس مقاومت بالائی ندارد و اقداماتی نظیر پختن گوشت، پاستوریزه کردن شیر، استفاده از ضد عفونی کننده ها بر روی سطوح الوده به خون و ترشحات و کاهش PH به راحتی عامل بیماری را از بین می برد. راههای انتقال بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ( CCHF ) شامل : نیش کنه آلوده به ویروس– له کردن کنه آلوده و تماس با ترشحات ان – تماس پوست، زخم و مخاطات بدن انسان با خون و ترشحات، گوشت و احشاء دام آلوده– تماس پوست ، زخم و مخاطات بدن انسان با خون و ترشحات انسان آلوده می باشد.
با توجه به راههای انتقال بیماری افرادی که با کنه یا دام و انسان آلوده در تماسند در معرض خطر هستند و شامل دامداران، قصابان، سلاخها و پرسنل کشتارگاه دام، دامپزشکان و پرسنل دامپزشکی، پزشکان و پرستاران و پرسنل درمانی و زنان خانه دار و … می باشند. علائم بیماری در انسان ابتدا با علائمی شامل : – تب و لرز و بی اشتهائی – سردرد شدید و گیجی – دردهای عضلانی خصوصا گردن، کمر و پشت و پاها – درد شکمی، اسهال و استفراغ – التهاب و پر خونی ملتحمه چشم و درد چشم و حساسیت به نور – گلودرد و ضایعات خونریزی نقطه ای بروز میکند و در ادامه بیماری وارد فاز خونریزی دهنده می شود که بایستی با شروع علائم اولیه و قبل از شروع علائم خونریزی، بیمار به مرکز درمانی مراجعه نماید.
راههای پیشگیری از این بیماری شامل: – جلوگیری از حمل و نقل غیر مجاز دام و خصوصا قاچاق دام – کاهش جمعیت کنه ها با سمپاشی دامداریهاو حمام ضد کنه دامها و استفاده از داروهای ضد انگل خارجی ( سمپاشی بدن دام با حمام ضد کنه به میزان یک لیتر سم در هزار لیتر آب ) و ( سمپاشی جایگاه و محوطه دامداری به میزان دو لیتر سم در هزار لیتر آب ) و(داروی ضد انگل آیورمکتین با دوز هر ۵۰ کیلوگرم وزن بدن تزریق یک سی سی زیر پوست و تکرار ان دو هفته بعد ).
لازم به ذکر است به منظور اثربخشی حداکثری عملیات بایستی کود دامداری قبل از سمپاشی تخلیه گردد و در صورت امکان محلولپاشی با آب آهک در کف دامداری صورت گیرد –استفاده از لوازم حفاظت شخصی ( دستکش، ماسک، لباس مناسب، عینک و … ) در مورد تمامی افرادی که با خون یا ترشحات انسان یا دام آلوده در تماسند – استفاده از لباس مناسب به منظور جلوگیری از گزش کنه و پرهیز از له کردن کنه با دست –استفاده از دستکش در زمان تماس با لاشه و احشاء دام و خصوصا خرد کردن گوشت-پرهیز از کشتار غیر مجاز در خارج از کشتارگاه دام و پرهیز از خرید و مصرف گوشت بدون مهر و لیبل سازمان دامپزشکی کشور از مراکز و افراد غیر مجاز – نگهداری لاشه دام و گوشت و احشاء بعد از ذبح به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۰ تا ۴ درجه سانتیگراد ( پائین یخچال یا پیش سرد کشتارگاه دام،در این مرحله گوشت نبایسی منجمد گردد ) به منظور رخداد پدیده جمود نعشی و کاهش PH لاشه که در نتیجه بافت لاشه اسیدی شده و حتی در صورت وجود عامل بیماری ،ویروس نابود خواهد شد.
در پایان توصیه می گردد همشهریان گرامی از ذبح دام در معابر و منازل و …جدا خودداری نموده و به منظور جلوگیری از انتقال بیماری های مشترک بین انسان و دام خصوصا بیماری مذکور، دام های خود را در کشتارگاه دام انار و تحت نظارت بازرسین بهداشتی و شرعی ذبح نمایند ودر صورت دریافت گوشت نذری انها را در داخل یک ظرف درب دار و در پایین یخچال (۰ تا ۴ درجه )نگهداری نموده و بعد از ۲۴ ساعت و با استفاده از دستکش خرد نمایند.لازم به ذکر است این شبکه آماده پاسخگویی به سئوالات همشهریان گرامی و هماهنگی های لازم جهت نظارت بهداشتی با شماره های تماس ۳۴۳۸۷۸۶۰ و ۳۴۳۸۶۶۹۵ می باشد ./.