- دوشنبه, 20 ژانویه 2014
- خبرنگار
- بدون دیدگاه
- اجتماعی , جدیدترین خبرها
- 8001
مفاد “ترکمانچای” کاملا شفاف بود در حالی که از مفاد ” ژنوچای” تا کنون از سوی طرف های ایرانی و غربی با تفسیرهای متفاوت و بعضا متناقض همراه شده است
امروز روزشمار توافق پرحرف و حدیث ژنو به کار افتاد تا از این پس کوچکترین تحرک هسته ای از طرف کشورمان در نظر غربی ها، با تعهدات پرشمار ایران در توافق مذکور سنجیده و احتمالا راه های بهانه جویی، دخالت در امور مربوط به تاسیسات هسته ای ایران و احیانا جلوگیری از پیشرفت های اتمی مان باز و هموار شود.
به گزارش انارما، توافقنامه “ژنو” سال 1392 در حالی میان ایران و شش کشور امضا شد که ایران 186 سال قبل از آن در سال 1206 عهدنامه “ترکمانچای” را که عموما از ان با عنوان “ننگین” یاد می شود تجربه کرده بود و شباهت های عجیبی میان آن عهدنامه و این توافقنامه به چشم می خورد.
لیست تعهدات ایران به روسیه در “ترکمانچای” البته قابل مقایسه با تعهدات پرشمار ایران به شش کشور غربی در “ژنوچای” نیست.
نمایندگان ایران(ظریف) و غرب بعد از امضای “ژنوچای”
“ژنوچای” درست مانند “ترکمانچای” که “اجازه عبور و مرور آزاد به کشتیهای تجاری روسی در دریای خزر” را می داد “اجازه عبور و مرور هر روزه بازرسان آژانس به تاسیسات هسته ای نطنز و فردو” را داده است.
“ژنوچای” اطلاعات و اجازه دسترسی کنترل شده به کارگاه های مونتاژ سانتریفوژ، کارگاه های تولید گرداننده سانتریفوژ ها، انبارها و معادن اورانیوم را از طرف ایران به بازرسان آژانس می دهد و “ترکمانچای” حق قضاوت کنسولی را به اتباع روسیه.
در “ژنوچای”، ایران از توسعه غنی سازی در نیمی از سانتریفوژهای نطنز و سه چهارم سانتریفوژهای فردو، تولید سانتریفوژهای جدید، توسعه تأسیسات غنی سازی، فعالیت های تحقیق و توسعه، سوخت گذاری رآکتور آب سنگین اراک، انتقال سوخت و آب سنگین به رآکتور اراک و احداث تأسیسات بازیافت پلوتونیوم از سوخت مصرف شده رآکتور آب سنگین در اراک دست می کشد و در “ترکمانچای”، ایران از مالکیت بر خانات ایروان و نخجوان صرف نظر می کند.
صحنه امضاء قرارداد ترکمانچای که یک نقاش روس آن را تصویر کرده. از طرف ایران میرزاعبدالحسنخان و آصفالدوله نماینده بودند و از سوی روسیه ایوان پاسکویچ حضور داشت
در “ژنوچای” هر ماه کمیسیونی مشترک میان ایران و طرف غربی تشکیل می شود و در “ترکمانچای”، ایران به انعقاد یک عهدنامه تجاری بین ایران و روسیه و حق اعزام کنسول و نمایندگان تجاری به هر منطقه از مناطق ایران که روسها لازم بدانند، رضایت می دهد.
در “ژنوچای”، 4.2 میلیارد دلار از دارایی های متعلق به خود ایران، به صورت اقساط آزاد می شود و در “ترکمانچای”، ده کرور تومان از طرف ایران به صورت اقساط به روسیه پرداخت می شود.
تصویری از عهدنامه ننگین “ترکمانچای”
سایر بندهای “ژنوچای” و “ترکمانچای” نیز شباهت هایی به یکدیگر دارد. با این وجود، مفاد عهدنامه “ترکمانچای” در بسیاری موارد کاملا شفاف بود در حالی که از مفاد ” ژنوچای” تا کنون از سوی طرف های ایرانی و غربی با تفسیرهای متفاوت و بعضا متناقض همراه شده است.
مردم در آینده متوجه میشوند که در قرارداد ژنو چقدر به این کشور ظلم شده است و آنچه را که نظام و مردم در طی چندین سال با مقاومت و ایستادگی بدست آورده بودند یکجا از دست رفت و آقایان کاملآ وادادند البته خودشان این مسءله را طور دیگری جلوه میدهند خدا خیر دهد به کسانی که در دوران قبل در مسیر هسته ای مردانه ایستادند مثل آقای احمدی نژاد شادی روح شهدای هسته ای صلوات