- شنبه, 15 ژوئن 2024
- خبرنگار
- بدون دیدگاه
- اجتماعی , اخبار پیشخوان
- 98905
بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از بیماریهای ویروسی مشترک بین انسان و دام است که باعث تب خونریزی دهنده حاد در بیمار می شود و در طبیعت از طریق کنه های سخت و به دنبال خونخواری از دامهامنتقل میشود
به گزارش ” انارما ” ؛ بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو یکی از بیماریهای ویروسی مشترک بین انسان و دام میباشد که باعث تب خونریزی دهنده حاد در بیمار می شود و در طبیعت از طریق کنه های سخت و به دنبال خونخواری از دامها (گوسفند _بز_گاو_شترمرغ و…)منتقل میشود .
دامهای ناقل بیماری هیچگونه علامت کلینیکی ندارند و به ظاهر سالم هستند اما خون و ترشحات و لاشه انها پر از ویروس است .این ویروس مقاومت بالائی ندارد و اقداماتی نظیر پختن گوشت، پاستوریزه کردن شیر، استفاده از ضد عفونی کننده هابر روی سطوح الوده به خون و ترشحات و کاهش PH به راحتی عامل بیماری را از بین می برد.
راههای انتقال بیماری تب خونریزی دهنده کریمه کنگو ( CCHF ) شامل : ۱ – نیش کنه آلوده به ویروس ۲ – له کردن کنه آلوده و تماس با ترشحات ان ۳ – تماس پوست، زخم و مخاطات بدن انسان با خون و ترشحات، گوشت و احشاء دام آلوده۴ – تماس پوست ، زخم و مخاطات بدن انسان با خون و ترشحات انسان آلوده می باشد. با توجه به راههای انتقال بیماری افرادی که با کنه یا دام و انسان آلوده در تماسند در معرض خطر هستند و شامل دامداران، قصابان، سلاخها و پرسنل کشتارگاه دام، دامپزشکان و پرسنل دامپزشکی، پزشکان و پرستاران و پرسنل درمانی و زنان خانه دار و … می باشند. علائم بیماری در انسان ابتدا با علائمی شامل : ۱ – تب و لرز و بی اشتهائی – ۲ – سردرد شدید و گیجی – ۳ – دردهای عضلانی خصوصا گردن، کمر و پشت و پاها – ۴ – درد شکمی، اسهال و استفراغ – ۵ – التهاب و پر خونی ملتحمه چشم و درد چشم و حساسیت به نور – ۶ – گلودرد و ضایعات خونریزی نقطه ای بروز میکند و در ادامه بیماری وارد فاز خونریزی دهنده می شود که بایستی با شروع علائم اولیه و قبل از شروع علائم خونریزی، بیمار به مرکز درمانی مراجعه نماید. راههای پیشگیری از این بیماری شامل: ۱ – جلوگیری از حمل و نقل غیر مجاز دام و خصوصا قاچاق دام ۲ – کاهش جمعیت کنه ها با سمپاشی دامداریهاو حمام ضد کنه دامها و استفاده از داروهای ضد انگل خارجی (( سمپاشی بدن دام با حمام ضد کنه به میزان یک لیتر سم در هزار لیتر آب ) و ( سمپاشی جایگاه و محوطه دامداری به میزان دو لیتر سم در هزار لیتر آب ) و(داروی ضد انگل آیورمکتین با دوز هر ۵۰ کیلوگرم وزن بدن تزریق یک سی سی زیر پوست و تکرار ان دو هفته بعد ).
لازم به ذکر است به منظور اثربخشی حداکثری عملیات بایستی کود دامداری قبل از سمپاشی تخلیه گردد و در صورت امکان محلولپاشی با آب آهک در کف دامداری صورت گیرد ۳ –استفاده از لوازم حفاظت شخصی ( دستکش، ماسک، لباس مناسب، عینک و … ) در مورد تمامی افرادی که با خون یا ترشحات انسان یا دام آلوده در تماسند ۴ – استفاده از لباس مناسب به منظور جلوگیری از گزش کنه و پرهیز از له کردن کنه با دست –۵ استفاده از دستکش در زمان تماس با لاشه و احشاء دام و خصوصا خرد کردن گوشت-۶-پرهیز از کشتار غیر مجاز در خارج از کشتارگاه دام و پرهیز از خرید و مصرف گوشت بدون مهر و لیبل سازمان دامپزشکی کشور از مراکز و افراد غیر مجاز – ۷ – نگهداری لاشه دام و گوشت و احشاء بعد از ذبح به مدت حداقل ۲۴ ساعت در دمای ۰ تا ۴ درجه سانتیگراد ( پائین یخچال یا پیش سرد کشتارگاه دام،در این مرحله گوشت نبایسی منجمد گردد ) به منظور رخداد پدیده جمود نعشی و کاهش PH لاشه که در نتیجه بافت لاشه اسیدی شده و حتی در صورت وجود عامل بیماری ،ویروس نابود خواهد شد.
در پایان ضمن تبریک پیشاپیش عید سعید قربان بازرسان شبکه دامپزشکی از ساعت ۲۲ یکشنبه شب لغایت ۱۴ بعداز ظهر روز عید سعید قربان، نظارت بهداشتی و شرعی بر دام های قربانی را به منظور حفظ سلامت مصرف کنندگان گوشت های قربانی و تأمین بهداشت عمومی بصورت ویژه انجام می دهند و با هماهنگی های انجام شده با شهرداری محترم شهرانار کشتارگاه دام این شهرستان در روز عید سعید قربان در ساعت مذکور آماده ارائه خدمات بصورت رایگان می باشدهمشهریان گرامی به منظور جلوگیری از انتقال بیماری های مشترک بین انسان و دام خصوصا بیماری مذکور، دام های قربانی خود را در کشتارگاه دام انار و تحت نظارت بازرسین بهداشتی و شرعی ذبح نمایند وگوشتهای قربانی دریافتی را در داخل یک ظرف درب دار و در پایین یخچال (۰ تا ۴ درجه )نگهداری نموده و بعد از ۲۴ ساعت و با استفاده از دستکش خرد نمایند.لازم به ذکر است این شبکه آماده پاسخگویی به سئوالات همشهریان گرامی و هماهنگی های لازم جهت نظارت بهداشتی بر دام های قربانی با شماره های تماس ۳۴۳۸۷۸۶۰ و ۳۴۳۸۶۶۹۵ می باشد ./.