پنج شنبه ۶ اردیبهشت ۱۴۰۳ | Thursday 25 April 2024

به گزارش انار ما، مهندس علی رشیدی رئیس مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی استان کرمان در مصاحبه با خبرنگار ما

ج

به گزارش انار ما، مهندس علی رشیدی يكي از نخبه هاي شهرستان انار و رئیس مرکز زمین شناسی و اکتشافات معدنی استان کرمان ميباشد، در مصاحبه با خبرنگار ما در ارتباط با موضوع زلزله خیزی منطقه انار و خط گسلی که گفته می شود از نزدیکی شهر انار عبور می کند گفت: گسل انار یکی از مهم ترین گسل های منطقه ایران مرکزی و از سری شکستگی های پوسته زمین در این منطقه است که امتدادی تقریبا شمالی جنوبی داشته و در طول بیش از صد کیلومتر به راحتی بر روی عکس های هوایی و ماهواره ای قابل رویت می باشد. این گسل برای اولین بار حدود چهل سال قبل و در بررسی های زمین شناسی منطقه توسط کارشناسان سازمان زمین شناسی کشور شناسایی مقدماتی و مطالعه گردیده است. به لحاظ موقعیت مکانی این گسل از منطقه شمش به سمت جنوب امتداد داشته و در حاشیه غربی شهر انار از محل تپه های علی آباد عبور می کند.

گسلهای مرکز ایران

وی در مورد سابقه رویداد زمین لرزه و فعالیت گسل انار افزود: از دیدگاه علم زمین شناسی گسل های فعال دارای یکسری ویژگی ها هستند که وجود یکی از آن شاخصه ها بیانگر فعال بودن آن گسل می باشد. در مورد گسل انار در بازه ی زمانی حدود 110 سال اخیر یعنی از اوایل قرن بیستم میلادی که شبکه های لرزه نگاری در سطح جهان به وجود آمده اند هیچ زمین لرزه ای با بزرگای قابل توجه ( بیش از 5 ریشتر) که کانون آن منطبق با گسل انار باشد ثبت نگردیده است . از طرفی در منابع تاریخی در دسترس موردی مبنی بر رویداد زمین لرزه و ویرانی گسترده در محدوده گسل انار به دست نیامده است. اما شواهد زمین شناسی متعددی بر فعالیت و جنبا بودن گسل انار موجود است. خوشبختانه شبکه لرزه نگاری کشوری که بیش از 15 سال است در منطقه شمال این گسل و در استان یزد مستقر شده است رویداد ریز لرزه های فراوانی را اطراف این گسل ثبت نموده است. بیشتر این ریزلرزه ها بزرگای کمتر از 3 ریشتر داشته و بنابراین توسط انسان احساس نمی گردند اما فعال بودن گسل انار را تایید می نمایند.

ایشان از انجام مطالعات جدید و دقیق جهت برآورد خطر زمین لرزه بر روی این گسل توسط سازمان متبوع خود در سال های اخیر خبر داد و افزود: روش پارینه لرزه شناسی در سال های اخیر و با توجه به گسترش فناوری های جدید در زمینه تعیین سن وقایع زمین شناسی توسعه قابل توجهی یافته است. در این روش بر اساس مطالعات انجام شده بهترین نقطه ممکن برای حفر یک ترانشه (کانال) بر روی گسل انتخاب و با حفر کانالی به عمق حدود 5 متر و طول بین 30 تا 50 متر، به بررسی اثرات رویداد زمین لرزه های گذشته می پردازند و سن رویدادها با روش های دقیق ازمایشگاهی تعیین می گردد. خوشبختانه گسل انار از اولین نمونه هایی  است که در کشور ما بر روی آن چنین مطالعه ای در سال 1387انجام شده و نتایج حاصله حاکی از آن است که گسل انار در بازه زمانی حدود 10000 ( ده هزار) سال اخیر سه زلزله با بزرگی بیش از 7 ریشتر را تجربه کرده است که آخرین آن بیش از 2200 سال قبل بوده است.

مهندس رشیدی در ادامه خاطر نشان کرد : گسل انار ، گسلی فعال است و امکان رویداد زمین لرزه با بزرگای 7 ریشتر بر روی آن وجود دارد اما دانش بشری از پیش بینی زمین لرزه در کوتاه مدت ناتوان است و با اطلاعات موجود نمی توان زمان وقوع آن را تخمین زد.

وی در پایان با اشاره به مشاهدات خود از رویداد زمین لرزه های مختلف در کشور تاکید کرد در بسیاری از موارد رعایت حد اقلی از معیارهای مقاوم سازی موجب جلوگیری از خسارت جانی به یک خانواده گردیده است بنابراین ساخت وساز ایمن ومقاوم به عنوان تنها علاج در امان ماندن از گزند اسیب های احتمالی ناشی از یک زمین لرزه است. زمین لرزه ای که خود از موهبت های بزرگ الهی است و حیات بشر بر روی کره زمین و بخش عمده ای از منابع آبی  ومعدنی بشر مدیون رویداد زمین لرزه ها است پس با بهره گیری درست و عقلانی از آنچه خداوند در اختیارمان قرار داده می توانیم زندگی را بسیار زیبا ببینیم.

آخرین اخبار

تبلیغات

تاریخچه

تصویر برگزیده

جشن بزرگ دختران روزه اولی در انار

به گزارش ” انارما ” ؛ عصر دیروز ۱۹فروردین ماه جشن شکرانه دختران روزه اولی همراه با برنامه های شاد و متنوع در مهدیه امامزاده محمدصالح(ع) انار با حضور جمعی از مسئولین و معلمان برگزار شد. این ...

یادداشت های خصوصی