- یکشنبه, 6 اکتبر 2013
- خبرنگار
- بدون دیدگاه
- اخبار پیشخوان , اخبار تصویری , یادداشت
- 2624
در این میان شهرستان انار در وضعیت بسیار بحرانی از نظر تامین آب قرار دارد به دلیل برداشت بی رویه آب از منابع زیر زمینی شهرستانی که کمترین میزان بارش را در سالهای اخیر داشته است برداشت منفی آب به شدت افزایش یافته و این امر موجب شور شدن آبهای زیر زمینی شده است
استان کرمان 17 سال است با خشکسالی دست و پنجه نرم می کند و تبعات ناشی از خشکسالی هر روز در این استان پر رنگ تر می شود اما عملا تا کنون چاره ای برای رفع خشکسالی در کرمان اندیشیده نشده است و تمام طرحهای انتقال آب به کرمان در حد مطالعه و طرح باقی مانده اند.
در این میان هزینه بر بودن و زمان بر بودن طرحها دلیل اصلی اجرایی نشدن آنها عنوان شده است این درحالی است که در بسیاری از استانهای دیگر همین طرحهای هزینه بر و زمان بر در حال انجام است و تبعات خشکسالی در این استانها به حداقل ممکن کاهش یافته است اما در کرمان هنوز دستها روی هم گذاشته شده و شاهد بروز روز افزون تبعات خشکسالی هستیم.
خشکسالی مشکلی که چاره ای برایش وجود ندارد!
انتقال آب خلیج فارس، سرشاخه های کارون، آبهای روان تاجیسکتان گرفته تا بارورکردن ابرها، البته بسیاری از این طرحها در استانهای همجوار در حال اجرا است اما در کرمان با وجود قرار گرفتن یک سوم باغهای مثمر کشور همچنان مشکلات فراوانی برای تامین آب وجود دارد.
هر چند بارندگی در سال گذشته در کرمان افزایش یافت اما استان کرمان همچنان برای تامین آب شرب و کشاورزی و صنعت با محدودیتهای زیادی مواجه است.
افت شدید فشار آب در شهر کرمان نمادی از کمبود شدید آب است که طی تابستانی که گذشت مردم به خوبی آن را لمس کردند.
از سوی دیگر خشکسالی و کمبود آب موجب خشک شدن مزارع و باغها و درنهایت افزایش مهاجرت شده است اما نمود عینی تر عوارض خشکسالی در استان کرمان پائین رفتن سطح آبهای زیر زمینی است بطوریکه به طور متوسط در برخی مناطق سطح اب چندین متر کاهش می یابد که ادامه این وضعیت موجب خشک شدن بسیاری از منابع آبی استان کرمان شده است.
انار خشک ترین شهرستان کرمان
در این میان شهرستان انار در وضعیت بسیار بحرانی از نظر تامین آب قرار دارد به دلیل برداشت بی رویه آب از منابع زیر زمینی شهرستانی که کمترین میزان بارش را در سالهای اخیر داشته است برداشت منفی آب به شدت افزایش یافته و این امر موجب شور شدن آبهای زیر زمینی شده است.
همین مسئله کشاورزان اناری را بر این داشته است که در طول زمستان هر گونه برداشت آب را متوقف کنند که شاید با بارش باران منابع از دست رفته احیا شوند همچنین با حمایتهای بخش دولتی چند دستگاه آب شیرین کن نیز بر روی چاههای آب شور شده نصب شده است که شاید بتوان آب این چاهها را نیز وارد چرخه مصرفی کرد.
اما در این میان آنچه تعجب برانگیز است اینکه در استانی که با خشکسالی شدید مواجه است تا کنون اقدام مناسبی برای همه گیر شدن طرحهای آبیاری مکانیزه انجام نشده است و اکثر مزارع و باغها به وسیله آبیاری سنتی آبیاری می شوند و حتی گزارشهایی از آبیاری به وسیله آب شرب و تصفیه شده در برخی مناطق استان در یافت شده است.
با وجود افزایش بارندگی صرفه جویی ضروری است/ 17 سال خشکسالی با یک سال بارندگی برطرف نمی شود
این درحالی است که حمیده حبیبی کارشناس هواشناسی کرمان در گفتگو با مهر اظهارداشت: در سال زراعی گذشته میزان بارندگی در کرمان افزایش یافته است اما با وجود این افزایش نسبت به سال ماقبل باید این امر را در نظر داشت که برای جبران بی آبی های سالهای گذشته مصرف بهینه باید مد نظر قرار گیرد.
وی گفت: میزان بارندگی طبق آمار در بسیاری مناطق سیر صعودی داشته و به افزایش صد در صدی رسیده ایم.
حبیبی افزود: بیشترین میزان بارندگی در استان کرمان نیز در رابر و بافت و ساردوئیه در غرب استان کرمان بوده است که به طور معمول از مناطق پرباران استان کرمان محسوب می شوند.
کشاوری آبهای کرمان را می بلعد
محسن ثمره هاشمی، مدیرعامل آب منطقه ای استان کرمان نیز به خبرنگار مهر گفت: استان کرمان با کمبود بارش مواجه است و مشکل در کرمان اینجاست که آبهای زیر زمینی مهمترین منبع آب مصرفی است و به دلیل کمبود بارندگی میزان برداشت شده هم جبران نمی شود در واقع ما سالانه 1.1 میلیارد مترمکعب آب برداشت منفی داریم و این میزان هر سال بر منابع زیر زمینی تحمیل می شود.
وی صرفه جویی در مصرف آب را در کرمان بسیار ضروری دانست و گفت: در کرمان بیشترین میزان آب در بخش کشاورزی مصرف می شود و بعد از آن شرب و در نهایت صنعت قرار دارد در حالیکه مصرف آب در بخش صنعت برای اقتصاد کرمان ثمر بخش تر است.
ثمره هاشمی ادامه داد: یکی دیگر از مشکلات وجود چاههای آب غیر مجاز است که برای رفع این مشکل اقدامات لازم در گذشته انجام شده و هم اکنون نیز با برداشت اب غیر مجاز برخورد می شود.
وی گفت: در استان کرمان باید به سمت برداشت از آبهای سطحی پیش برویم که با احداث سدها و سرمایه گذاری در این خصوص باید به سمت بهره وری از آبهای در دسترس رفت.
وی خواستار توسعه سریع آبیاری مکانیزه در کرمان شد و گفت: هم اکنون 70 درصد آب موجود در کرمان در بخش کشاورزی استفاده می شود که 90 درصد از این آب از راه تبخیر و یا جذب آب هدر می رود.
استفاده از آب شیرین کن به صرفه است
غلامعلی موحدی نیا، فرماندار انار نیز در گفتگو با مهر در خصوص خشکسالی در این شهرسنان به عنوان یکی از کم بارش ترین شهرستانهای استان کرمان اظهارداشت: شهرستان انار در مرز بین کرمان و یزد قرار گرفته است و به دلیل مجاورت با کویر یزد از کم باران ترین مناطق کشور محسوب می شود.
وی تصریح کرد: اما وسیعترین باغهای پسته استان کرمان در انار قرار دارند و به همین دلیل نیز برداشت آب از منابع زیر زمینی در انار زیاد است.
موحدی نیا ادامه داد: در سال 90 میزان بارندگی در انار تنها پنج میلیمتر بود و خوشبختانه در سال 91 این میزان به یکباره به 80 میلیمتر رسید با این وجود مشکل کمبود اب در انار جدی است و صرفه جویی در مصرف آب بسیار ضروری است.
فرماندار انار افزود: یکی از طرحهایی که هم اکنون در انار اجرا می شود استفاده از آب شیرین کن بر روی چاههای آبی است که تلخ شده اند و این دستگاههای آب شور را به آب مورد استفاده در بخش کشاوری تبدیل می کند.
وی همچنین از اجرای طرحهای آبیاری مکانیزه در این شهرستان خبر داد و خواستار گرایش بیشتر کشاورزان به اجرای این طرح ها شد.
فرماندار انار ادامه داد: در انار 25 هزار هکتار باغ پسته داریم که حفط این باغها از اهمیت بالایی برای اقتصاد شهرستان و استان برخوردار است و آب مهمترین نقش را در این زمینه دارد.
وی به خاموش شدن پمپهای آب کشاورزی توسط کشاورزان در زمستان اشاره کرد و گفت: این حرکت خودجوش در راستای حفظ منابع آبی انجام می شود و امیدواریم در سال جاری با افزایش بارندگی ها وضعیت منابع آبی بهبوبد یابد.
وی گفت: از مجموع باغهای شهرستان تنها 8 هزار هکتار زیر پوشش طرحهای مکانیزه قرار دارند.