دوشنبه ۱۰ اردیبهشت ۱۴۰۳ | Monday 29 April 2024

بررسی زندگی سیاسی هاشمی رفسنجانی در دو دهه اخیر نشان میدهد وی در جریان تحولات سیاسی کشور به دلیل گرایشات و مسیربندی نادرست سیاسی دچار باخت های پی در پی و سنگینی شده است.

به گزارش انارما به نقل از شبکه اطلاع رسانی راه دانا ،علی اکبر هاشمی رفسنجانی در ۳ شهریور ۱۳۱۳ در روستای بهرمان شهرستان رفسنجان در استان کرمان(جنوب غرب ایران) در خانواده‌ای نسبتاً ثروت‌مند به دنیا آمد.

او یکی از ۹ فرزند میرزاعلی هاشمی بهرمانی و ماه‌بی‌بی صفریان است. پدرش با اندکی تحصیلات حوزوی از باغ‌داران و تاجران پسته بهرمان از توابع بخش نوق رفسنجان بود.

هاشمی پیش از انقلاب، یکی از مخالفان برنامه‌های نوگرایانه شاه (انقلاب سفید) شناخته می‌شد. با تبعیدامام خمینی، رفسنجانی در ایران ماند و مخالفت‌هایش با این برنامه‌ها افزایش یافت. این مخالفت‌ها سرانجام به دستگیری و زندانی شدن او منجر شد. در مجموع و از سال ۱۳۳۷ تا سال ۱۳۵۷ هاشمی رفسنجانی ۷ بار و مجموعا ۴ سال و ۵ ماه به جرم فعالیت مخفیانه علیه حکومت پهلوی به زندان افتاد.

رویه مخالفت با حکومت شاهنشاهی یکی از مسیرهای درست سیاسی توسط هاشمی رفسنجانی بود، ثمره انتخاب این مسیر درست پیروزی وی در تحولات انقلابی و برگزیده شدن به عنوان یکی از سردمداران نظام اسلامی بعداز سال ۱۳۵۷ بود.

وی بعداز پیروزی انقلاب اسلامی نخستین رئیس مجلس ایران و چهارمین رئیس جمهور ایران در دو دوره پیاپی بین سال‌های ۱۳۶۸ تا ۱۳۷۶ بود.

باخت های سیاسی هاشمی رفسنجانی در تحولات دو دهه اخیر کشور

شکست در انتخابات هفتمین دوره ریاست جمهوری : هاشمی رفسنجانی بعداز پایان دور دوم ریاست جمهوری خود که با کاهش ۳۰ درصدی آرا به نسبت دوره اول روبرو شده بود در بهار سال ۱۳۷۶ سعی کرد با حمایت از کاندیدای نزدیک به خود همچنان در عرصه قدرت باقی بماند.

وی در انتخابات ریاست جمهوری دور هفتم برابر نقشه های از پیش تعین شده برای ماندن در قدرت از علی اکبر ناطق نوری در مقابل سید محمد خاتمی حمایت کرد. در این انتخابات ناطق نوری اعلام کرد در صورت پیروزی در انتخابات سیاست دولت سازندگی را ادامه خواهد داد.

با این وجود سرانجام در روز جمعه دوم خرداد ۱۳۷۶ مردم به فردی رأی دادند که خود را نقطه مقابل و منتقد و معترض به آیت‌الله هاشمی‌رفسنجانی به جامعه معرفی کرده است. پیروزی سید محمد خاتمی در انتخابات ریاست جمهوری هفتم به گمان بسیاری از تحلیل گران تحولات سیاسی معاصر اولین باخت سیاسی هاشمی رفسنجانی به شمار می رود.

شکست در انتخابات مجلس ششم: هاشمی رفسنجانی بعداز رای نیاوردن کاندیدای مورد نظرش در انتخابات هفتمین دوره ریاست جمهوری تلاش کرد از طریق مجلس و آرای حامیان سنتی اش به عرصه قدرت بازگردد.

در سال ۱۳۷۸ که مجلس پنجم مواضعی عمدتاً جانبدارانه از دولت وقت در پیش گرفته بود هاشمی رفسنجانی از حوزه تهران کاندید انتخابات مجلس شورای اسلامی شد و سرلیست کاندیداهای جناح راست شد.

هاشمی که به آرای سنتی دهه ۶۰ دل خوش کرده بود در کمال ناباوری توانست با کسب کمترین آرا به عنوان آخرین نفر از تهران اجازه ورود به مجلس را پیدا کند. افسردگی ناشی از کسب آرای کم و نگرانی از عدم حمایت همقطارانش برای کسب کرسی ریاست مجلس شورای اسلامی باعث شد هاشمی قبل از افتتاح مجلس ششم از ورود به مجلس انصراف دهد و عطای این راه قدرت گیری را به لقایش ببخشد.

شکسست در انتخابات ریاست جمهوری نهم: هاشمی رفسنجانی بعداز عدم کسب آرای درخور در انتخابات مجلس شورای اسلامی به زعم اینکه هنوز با برنامه های دوران سازندگی می تواند آرای استانهای محروم کشور و همرزمان دوران مبارزه و جنگ را کسب کند ، برای جبران باخت های گذشته وارد انتخابات ریاست جمهوری دور نهم شد و با محمود احمدی نژاد به رقابت برخاست.

محمود احمدی نژاد که چهره کاملاً ناشناخته و گمنام در عرصه سیاست ایران به شمار می رفت به گمان بسیاری از تحلیلگران وقت نمی توانست در مقابل چهره شناخته شده و پرنفوذ دنیای سیاست ایران مقاومت کند. از سوی دیگر شکست سیاست های اصلاح طلبان در پیشبرد طرح ها و برنامه های توسعه گرایانه همگان را براین باور رسانده بود که شعارهای نیمه سوسیالیستی و آبادگرایانه هاشمس رفسنجانی در عرصه اقتصاد خواهد توانست گوی سبقت را از رقیب گمنام بگیرد.

با این اوضاع هاشمی رفسنجانی با قدرت تمام و هزینه کرد سرسام آور از لحاظ مالی و پرستیژی وارد انتخابات نهمین دوره ریاست جمهوری شد. در این انتخابات حتی طیف اصلاح طلب و شخص محمد خاتمی در مقابل چهره جنجالی و سنت شکنانه احمدی نژاد از هاشمی رفسنجانی حمایت کردند. حمایتی که وی را تا مرحله دوم انتخابات پیش برد ولی در نهایت آیت الله سرشناس سیاست ایران در مقابل شهردار جوان تهران شکست خورد…

شکست در انتخابات مجلس خبرگان رهبری: بعداز ناکامی در انتخابات ریاست جمهوری، تداوم شکست های هاشمی رفسنجانی به مجلس خبرگان کشیده شد. در حالی که ریاست مجلس خبرگان تنها سکوی باقی مانده برای بازگشت هاشمی رفسنجانی به شمار می رفت یک رقیب جدی وارد میدان شد.

در ۱۷ اسفندماه سال ۱۳۸۹ انتخابات ریاست مجلس خبرگان برگزار شد. در این انتخابات هاشمی در مقابل آیت الله مهدوی کنی از چهره های سرشناس و پرنفوذ بین محافظه کاران سنی و نسل اول انقلاب قرار گرفت. ناکامی در انتخابات چند سال گذشته و نفوذ بالای آیت الله مهدوی کنی علیرغم وسوسه های مکرر برای حفظ سکوی قدرت، باعث شد هاشمی رفسنجانی در آخرین دقایق انتخابات مجلس خبرگان از مبارزه انصراف دهد. در نتیجه آیت الله مهدوی کنی با کسب اکثریت مطلق آرا (۶۳رای) ریاست مجلس خبرگان را از هاشمی رفسنجانی بازپس گرفت.

شکست مجدد در انتخابات مجلس خبرگان رهبری: بعداز فوت آیت الله مهدوی کنی هاشمس رفسنجانی با تکیه بر مذاکرات و گفتگوهای متعدد تلاش کرد اعضای مجلس خبرگان رهبری را برای انتخاب مجدد وی به ریاست مجلس خبرگان قانع کند. در حالی که گمانه زنی ها از مهیا بودن شرایط برای انتخاب مجدد هاشمی رفسنجانی به پست ریاست مجلس خبرگان خبر میداد نتایج انتخابات آب پاکی بردستان آیت الله هاشمی ریخت.

در انتخابات ۱۹ اسفندماه ۹۳ آیت الله هاشمی با کسب ۲۴ رای در مقابل آیت الله یزدی با کسب ۴۷ رای از بین ۷۳ رای شکست خورد و این بار نیز وی در بازگشت به عرصه قدرت ناکام ماند.

جنجال فرزندان و جایگاه سیاسی هاشمی

در حالی که هاشمی رفسنجانی در تحولات دو دهه اخیر سیاست کشور به نحو عجیبی شکست خورده است مشکلات سیاسی و قضایی که فرزندانش برای پرستیژ سیاسی وی ایجاد کردند به زعم بسیاری از تحلیلگران تیرخلاصی بر زندگی سیاسی وی به شمار می رود.

فائزه و مهدی هاشمی دو فرزند آیت الله هاشمی هم اکنون به جرم های اقدام علیه امنیت ملی و فساد اقتصادی تحت تعقیب قضایی هستند، موضوعی که درخور پرستیژ سیاسی رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام نیست و در اذهان عمومی به گونه ای ناخوشایند برای آینده سیاسی وی تعبیر می شود.

دیدگاه کاربران

جانباز شنبه 18 آوریل 2015 - 7:19 ق.ظ

به کوری چشم دشمنان هاشمی هرکجا باشد نام ویادش زنده خواهد ماند همانگونه که امام خمینی فرمود دشمنان وبدخواهان بدانند هاشمی زنده است چون نهضت زنده است

نام و نام خانوادگی شنبه 18 آوریل 2015 - 1:56 ب.ظ

بیت امام (ره) به یاری آیت‌الله آمد
تکذیب خاطره پروین احمدی نژاد/ همسر امام (ره) به احمدی نژاد: من به شما رای ندادم، به آقای هاشمی رأی دادم و شما را نمی‌شناختم/ جوان هستید و ان‌شاءالله بتوانید به کشور خدمت کنید
خانم به آیت الله هاشمی گفتند شما نمی‌خواهید برای ریاست‌جمهوری اسم‌نویسی کنید؟ / خانم خیلی صریح به ایشان گفت من به شما رای ندادم
پایگاه خبری تحلیلی انتخاب (Entekhab.ir) :
درحالیکه دو روز پیش، «انتخاب» با انتشار یادداشتی به پاسخ صریح دخت رو نوه امام (ره) در تایید خاطره آیت الله هاشمی اشاره داشت، غلامعلی رجایی نیز در یادداشت دیگری به نقل از دختر و نوه امام (ره)، مجدداً بر صحت این خبر، تاکید کرد و از سوی دیگر، خاطره پروین احمدی نژاد را رد کرد.

تکذیب خاطره پروین احمدی نژاد/ همسر امام (ره) به احمدی نژاد گفت: من به شما رای ندادم، به آقای هاشمی رأی داده‌ام و شما را نمی‌شناختم/ جوان هستید و ان‌شاءالله بتوانید به کشور خدمت کنید

به گزارش سرویس سیاسی «انتخاب» ؛ پروین احمدی‌نژاد در خاطره خود چنین نوشته بود: «خرداد سال ٨۵ در سالروز وفات حضرت امام خمینی (ره)، دکتر احمدی‌نژاد به اتفاق چند نفر دیگر از جمله اینجانب، به‌منظور دیدار با همسر مکرمه حضرت امام در جماران حضور یافتند. خانم در مقابل خدمه و برخی از اعضای خانواده، خوشحالی خود را از انتخاب دکتر اینگونه ابراز کردند که در زمان انتخابات گفته بودند اگر دکتر رأی بیاورد، شیرینی انتخاب، مهمان من باشید و هرچه می‌خواهید غذا از بیرون تهیه کنید. ایشان می‌گفتند به خادمه منزل گفته‌ام تلویزیون را برای من فقط در صورت سخنرانی دکتر و یا مقام‌معظم‌رهبری روشن کنید.» لیلی بروجردی اما درباره این خاطره چنین گفته است: «پس از اینکه او رئیس‌جمهور شد، با همسرش غروب به ملاقات خانم آمد. خانم خیلی صریح به ایشان گفت من به شما رأی ندادم، البته من به آقای هاشمی رأی داده‌ام و شما را نمی‌شناختم. شما هم جوان هستید و ان‌شاءلله بتوانید به کشور خدمت کنید. این همه ماجرای دیدار ایشان با خانم بود.»

متن کامل یادداشت غلامعلی رجایی در ادامه می آید:

این روزها بعد از حرف‌هایی که آقای هاشمی در هفته گذشته در مراسم سالگرد و بزرگداشت بانوی امام، خانم خدیجه ثقفی زد، حملات تبلیغی رسانه‌ای دلواپسان نسبت به حقیقت‌های تاریخی که ایشان گاه‌وبیگاه مطرح می‌کنند- و می‌دانند پس از طرح آنها مورد آماج حملات بعضی که طرح این مسائل را به نفع خود و جناح و منافعشان نمی‌دانند قرار خواهد گرفت و درعین‌حال با شهامت حرفشان را می‌زنند واِلا هاشمی نیستند!- بسیار گسترده شده است.

به‌نظرم رسید باید به این تهمت‌ها به این یار دیرین امام از دهه ٣٠ پاسخی داد. قبل از ظهر چهارشنبه لابه‌لای دو ملاقات، برای طرح مسئله و کسب نظر، خدمتشان رسیدم و لبخندزنان گفتم: مثل اینکه این دفعه سیل حملات به شما خیلی دامنه‌اش بیشتر از قبل است! تبسم‌کنان گفتند: آره!

ادامه دادم: حدس می‌زدید گفته‌هایتان این تبعات را داشته باشد؟ با همان تبسم که حالتی بالاتر از تحمل نسبت به این همه اهانت در آن دیده می‌شد و پیدا بود باران اهانت و بی‌انصافی و تهمت بعضی‌ها را به هیچ نگرفته‌اند، گفتند: حرف‌ها، راه خودش را پیدا کرده و می‌کند. نیازی نیست.

از خدمتشان مرخص شدم و با خود گفتم چگونه در این باران تهمت به ایشان که از استوانه‌های اصلی انقلاب و نظام است برای نقل یک خاطره تقریبا غیرمهم که از همسر امام نقل کرده‌اند -که در سال ٨۴ به ایشان گفته است چرا در انتخابات ریاست‌جمهوری نام‌نویسی نمی‌کنید – متهم به دروغ شده است، می‌شود ساکت ماند؟ حدس می‌زدم هرچند در صداقت هاشمی تردیدی نیست اما برای اسکات تهمت‌زنندگان باید نظر و شهادت دیگرانی از بیت امام را که علی‌القاعده در این ملاقات حضور داشته‌اند جویا شوم.

دست به کار شدم تا با استفاده از روابطی که با بیت محترم امام داشته و دارم درباره جزئیات این خاطره جست‌وجویی کنم. از سرکار خانم فاطمه هاشمی شماره تلفن خانم لیلی بروجردی- نوه گرامی امام- را پیدا کردم که شنیدم هم در آن جلسه و هم در ملاقات احمدی‌نژاد و همسرش با خانم حضور داشته است.

ساعت ٩:۴۵ دقیقه شب به نوه گرامی امام خانم لیلی بروجردی تلفن زدم و گفتم هرچند آقای هاشمی گفته‌اند نیازی به پاسخ به این اهانت‌ها و تهمت‌ها نیست ولی برای درج در تاریخ و افشای تهمت تخریب‌گرانی که منتظرند ایشان چیزی بگوید تا همه با هم به نفی آن بپردازند، قصد دارم دراین‌باره از زبان شما حقیقت امر را بیان کنم.

گفت: اتفاقا همسرم دکتر طباطبایی- برادر کوچک مرحوم دکتر صادق طباطبایی- هم الان می‌گفت آقای هاشمی این‌قدر بزرگ است که نیازی به دفاع از خود ندارد. گفتم نظر و شهادت شما به‌عنوان شاهد این قضیه مهم است. گفت: حاضر هستم مصاحبه کنم. پرسیدم: شما هم در این ملاقات بودید؟ جزئیات این ملاقات چیست؟

نوه گرامی امام ضمن تأیید گفته‌های آقای هاشمی گفت: آن شب من و دختر خردسالم و مادرم در خدمت خانم امام بودیم. خانم، میهمان داشتند. غروب که میهمانان رفتند و هوا تاریک شد جناب آقای هاشمی و خانمشان به منزل امام آمدند. وقتی آقای هاشمی و خانواده تشریف آوردند، پس از احوالپرسی متعارف، خانم به ایشان گفت شما نمی‌خواهید برای ریاست‌جمهوری اسم‌نویسی کنید؟

آقای هاشمی گفتند: نه، من چنین قصدی ندارم. افرادی هستند و من هم کمکشان می‌کنم. خانم خیلی محکم به آقای هاشمی گفتند: آقا- امام- به امید شماها بودند. شما می‌خواهید این مملکت و این انقلاب را به دست کی‌ها بسپارید؟ شما اینها را می‌شناسید؟ بعد از این جملات آقای هاشمی گویی یکه‌ای خوردند و برای لحظاتی سکوت سنگینی بر اتاق و جمع حاکم شد. چون اساسا خانم کم حرف می‌زد.

بعد از دقایقی که آقای هاشمی و خانمشان رفتند، به خانم گفتم: خانم، شما چرا اینقدر قرص و محکم با آقای هاشمی حرف زدید؟ گفتند: برای این انقلاب دلم می‌سوزد. آخر من می‌دانم آقا – امام- چقدر برای این انقلاب خون دل خورد. انقلاب مثل بچه برایش عزیز بود.

گفتم: تا به‌حال ندیده بودم اینقدر نگران درباره انقلاب حرف زده باشید و به شوخی گفتم معلوم می‌شود شما انقلاب را بیشتر از آقا -امام- دوست دارید!

خانم بروجردی درباره ملاقات احمدی‌نژاد با همسر امام در سال ٨۴ هم گفت: پس از اینکه او رئیس‌جمهور شد با همسرش غروب به ملاقات خانم آمد. خانم خیلی صریح به ایشان گفت من به شما رای ندادم؛ البته من به آقای هاشمی رأی داده‌ام و شما را نمی‌شناختم. شما هم جوان هستید و ان‌شاءالله بتوانید به کشور خدمت کنید. این هم ماجرای دیدار ایشان با خانم بود.

از خانم بروجردی تلفن مادرشان خانم زهرا مصطفوی را گرفتم. چون دیروقت بود صبح پنجشنبه ساعت ١٠صبح به دختر گرامی امام تلفن زدم و ماجرا را پرسیدم. گفتند: بله، من در آن ملاقات حاضر بودم. دخترم لیلی هم بود. من در آن جلسه این جمله را از خانم شنیدم که به آقای هاشمی گفتند: آقا این انقلاب را به شما سپرده است. چرا شما می‌خواهید کنار بکشید. این، ‌همه ماجرا بود. نیازی به راست‌آزمایی گفته‌های هاشمی نبود اما بهتر بود حقیقت آشکار شود.

اما دو نکته

پیداست منتقدان با هدف رویگردانی مردم از هاشمی به وی تهمت دروغ می‌بندند و آخرت خود را تباه کرده و می‌کنند و آب در هاون می‌کوبند. چون بالاخره دیر یا زود خورشید حقیقت خود را از پس ابرهای تیره تهمت و اتهام نشان خواهد داد و مردم هم نشان داده‌اند این گفته‌ها را باور نمی‌کنند.

دلواپسان به جای اینکه به منافع انقلاب و نظام بیندیشند و از محبوبیت یاران امام در بین مردم خوشحال باشند، نگران محبوبیت هاشمی- که معلوم است با منافع جناحی‌شان در تضاد است- در میان مردم هستند! خوشبختانه این محبوبیت رو به تزاید است. منتقدان و مخالفان هاشمی که به هر بهانه به‌دنبال تخریب ایشان هستند، امیدوارم حال که حقیقت ماجرا از سوی دختر ارجمند و نوه گرامی امام روشن و معلوم شد هاشمی برخلاف ادعای آنان خلافی به مردم و تاریخ نگفته است این‌قدر شهامت داشته باشند که: اولا از دروغی که به یک مؤمن بسته و آن را رسانه‌ای هم کرده‌اند – و حرمت آن را نزد حق تعالی می‌دانند توبه و طلب حلیت نمایند. ثانیا از تهمت دروغی که به هاشمی زده و تکرار کرده‌اند در پیشگاه ملت و تاریخ عذرخواهی کنند و فرمایش رسول گرامی اسلام در آخرین روزهای عمر مبارکش که صلوات بی‌منتهای خدا بر او و آل پاکیزه‌اش باد: زنهار، رسوایی دنیا به‌مراتب کمتر از رسوایی آخرت است.

دیده بان شنبه 18 آوریل 2015 - 2:29 ب.ظ

اینقدر به عقب نرو , وضعیت فعلی ملاکه اقای جان نباز, کمی دقت کن و تعصبی و جمود فکر نکن,

زنده باد هاشمی شنبه 18 آوریل 2015 - 4:56 ب.ظ

بسه هر چی مزخرف گفتی جمع کن این سایت مزخرفتو که آبروی انارو بردی احمق
مرگ بر بدخواه هاشمی

هستی یکشنبه 19 آوریل 2015 - 8:03 ق.ظ

کلا ساکت باشی بهتره

آخرین اخبار

تبلیغات

تاریخچه

تصویر برگزیده

جشن بزرگ دختران روزه اولی در انار

به گزارش ” انارما ” ؛ عصر دیروز ۱۹فروردین ماه جشن شکرانه دختران روزه اولی همراه با برنامه های شاد و متنوع در مهدیه امامزاده محمدصالح(ع) انار با حضور جمعی از مسئولین و معلمان برگزار شد. این ...

یادداشت های خصوصی